Viktigt att inte vänta för länge med att måla om fasaden

Ett renoverat trapphus kan betyda mycket för trivseln i en fastighet och kan även höja värdet. Men även fönster och fasad måste målas med jämna mellanrum för att fukt inte ska leta sig in.

Målning är en viktig del av underhållet av en fastighet. Detta oavsett om det rör sig om ett enfamiljshus, en bostadsrättsförening eller en kommersiell fastighet. En vackert målad fasad höjer värdet och skapar trivsel men gör också att huset håller sig friskt och förhindrar att fukt, mögel och röta att letar sig in.

Hur ofta man behöver måla om huset beror på var det ligger och vilken typ av färg som det tidigare har målats med. Men generellt brukar man säga att ett vanligt hus med träfasad behöver målas om vart tionde till femtonde år. Fast en södervägg som utsätts för starkt solljus kan behöva målas om oftare.

Ta hjälp av en professionell målerifirma

Även vid ommålning av en fasad är det viktigt med förarbetet så att renoveringen och färgen håller länge. Ytan måste tvättas ordentligt och finns det alger eller mögel på fasaden måste detta skuras bort. Lös färg som flagnar ska skrapas bort och dåligt trä bytas ut, men också sprickor måste lagas. Det är ett slitsamt arbete och därför väljer de flesta att exempelvis anlita en professionell målare i Hägersten. Då får man också hjälp med att välja rätt färg, vilket är viktigt eftersom man helst ska måla med samma slags färg som tidigare.