Kan man måla själv?

Få saker livar upp livet så lätt och så billigt som ny färg på väggar, golv, tak eller inventarier. Men det är inte alltid så lätt att få ett resultat som ser proffsigt ut om man inte är målare.

Om man följer konstens alla regler för målning så är det få som inte kan få ett bra resultat. Men det är också det som är mångas akilleshäl. Att känna till och följa alla regler är inte alltid så lätt. Även om man gör det så kan det vara svårt att få det riktigt bra. Man kanske saknar den rätta blicken och handlaget. För många så är det tre olika saker som fallerar när resultatet blir dåligt: fel färg, brist på verktyg och ett slarvigt underarbete.

Spackla och slipa

När man ska måla så vill man gärna bara öppna burken, ta tag i penseln och börja måla. Men om man istället anlitar en målare så ser man att de börjar i en helt annan ände. Först och främst ska man se över materialet som ska målas på. Finns det lös färg som behöver tas bort? Är det ojämnheter som behöver jämnas till? Vilken färg eller vilket material är det som man ska måla på? Som kund kan man känna sig rastlös och tycka att den där målaren bara slappar och inte får något gjort. Men underarbetet tar lång tid och är förutsättningen för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Slarvar man där så kan man få göra om det hela igen. Läs mer om målare på denna hemsida: https://hantverkshuset.se/