Välja färg efter funktion

Färgsättningen i olika rum i bostaden är ofta olika. Men man bör även tänka igenom vilken typ av färg som passar för de olika rummens funktioner. Här kommer tips om val av rätt målarfärg.

I en del hem har alla golv och väggar samma färg och i en del andra hem väljer man olika. Om man har olika färger i olika rum så kan det bero på vilken smak man har. Eller så har man tagit till sig färgläran som säger att olika färger förmedlar olika sinnesstämningar i åskådaren. Det kan vara en känsla av renhet, vilsamhet, aktivitetsfrämjande och så vidare. Med det i åtanke kan det vara viktigt att välja rätt färg i rätt rum.

Förmedla rätt känsla

Om man går efter färgläran så kan man tänka att ett sovrum bör vara ett rum där man väljer en färg som frammanar ro och vila. Ett kök bör förmedla värme och en lust att laga mat. Badrummet, och tvättstugan, vill man säkert ska förmedla renhet. Vardagsrummet ska kanske vara en plats som känns mysig, men inte så vilsam att man somnar, utan istället också får en lust att umgås.

Färgläran är intressant och har sina mycket trogna följare. Kanske är det en idé att måla om i hemmet enligt dessa riktlinjer och se vad som händer? Trenden av ljust och fräscht kan kännas kall i längden och många går mer och mer över till klarare eller murrigare färger med styrka. Och blir det fel får man måla om! Läs mer om målning på denna sajt: målarevallentuna.nu