Vibrationsmätning – mäter både bra och dåliga vibrationer

Vibrationsmätning är ett bra sätt att ta reda på vilka vibrationer som finns i marken på en plats. Detta är särskilt viktigt när man tänkt bygga ett nytt hus.

Gillar du bra vibrationer? I så fall är det inte Kikki Danielsson du ska ringa, utan ett företag som utför vibrationsmätning. Alla vibrationer är nämligen inte bra, i synnerhet inte för hus, broar och andra konstruktioner. Och utan att utföra vibrationsmätning är det svårt att veta om vibrationerna på en plats är just bra eller dåliga.

Fast egentligen kan man nog säga att det inte finns några bra vibrationer i marken för byggnadskonstruktioner. En vibrationsmätning handlar inte heller om någon typ av “kvalitet” på vibrationerna, utan om hur kraftiga de är. I byggbranschen gäller devisen ju svagare vibrationer, desto bättre.

Glöm inte att utföra vibrationsmätning innan husbygget börjar

Starka vibrationer i marken kan orsaka skador på byggnaderna i området. Därför kan det vara klokt att utföra en vibrationsmätning i marken på en tomt där man tänkt bygga ett nytt hus. Det är viktigt att ha platsens förutsättningar helt klara för sig innan man gör en sådan stor satsning på ett byggprojekt.

Beroende på vad vibrationsmätningen visar kan man till exempel behöva ändra det tänkta materialet man tänkt bygga sitt hus i. Här kan en arkitekt eller en byggentreprenör hjälpa till med att beräkna hållfastheten i olika bygglösningar. Om du inte redan har kontakt med en firma som utför vibrationsmätning kan din anlitade byggare eventuellt referera dig till en.