Solcellspark kan ge klirr i kassan

När elpriserna stiger kan det vara läge att bygga en solcellspark. Då producerar du egen el och kan sälja överskottet för att få mer pengar i plånboken.

När elpriserna höjs drabbas både privatpersoner och företag. Stora industrier och små villor börjar se sig om efter alternativa ellösningar. Ett alternativ är att bygga en solcellspark. Då producerar du el för eget bruk och kan även sälja din överskottsel och få in extra pengar. Om du driver lantbruk eller har en industri har du förmodligen redan takytan för flera solceller.

En medelstor solcellspark kan producera mycket el, vilket verkligen kan göra skillnad på elräkningar och i plånboken. Många tror att solceller innebär att du behöver gå helt off grid, men så är det inte alls. Du kan fortfarande vara ansluten till ditt vanliga elnät och använda elnätsel när solcellerna inte räcker till.

Sälj överskottsel från din solcellspark

Om du är sugen på att bygga en solcellspark bör du först se över om du har plats. Om du har mycket takyta är det ett bra ställe att placera solcellerna, eftersom de då inte skuggas av andra byggnader eller träd. Du bör även kontakta ett företag som säljer solceller i större skala, så att ni tillsammans kan göra upp en plan.

Om du vill sälja din överskottsel från din solcellspark ska din anläggning vara godkänd. Många elbolag gör själva sin inspektion, men det finns även andra aktörer på marknaden. När din anläggning är installerad, inkopplad och godkänd kan du börja producera el och sälja din överskottsel.