Renovera golv och ge dem nytt liv

Att förnya ett trött och slitet golv behöver inte alltid innebära att man måste byta ut det helt. Genom några enkla knep kan du faktiskt återuppliva ditt golv och få det att se helt nytt ut igen. I den här artikeln delar vi med oss av några värdefulla tips för att uppnå detta.

Ett viktigt koncept att hålla i åtanke när det gäller golvet är att högre kvalitet oftast leder till en längre livslängd. Detta innebär att massiva och gedigna golv vanligtvis har en högre prislapp jämfört med golv med en tunnare yta, som exempelvis laminatgolv. Gedigna golv består av samma material genom hela ytan, såsom furuplankor, parkett, betonggolv och asfaltsgolv. Dessa typer av golv kan enkelt repareras och slipas för att återfå sin förlorade glans och utseende. Däremot är det inte möjligt att genomföra liknande reparationer på material såsom laminat, plastmattor, korkmattor, heltäckningsmattor eller klinker, åtminstone inte vanliga klinker med ytbeläggning.

Om ditt val faller på ett trägolv är det avgörande att du också tar reda på hur många gånger golvet kan slipas och vilka behandlingar som är lämpliga. Behandlingarna påverkar även valet av rengöringsmetoder, eftersom olika behandlingar kan kräva olika skötselrutiner. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam om du har ett oljat golv, då felaktig rengöring kan snabbt avlägsna den skyddande oljan.

Reparation och slipning för att återfå det sköna golvet

När du bestämmer dig för att slipa golv i Stockholm börjar processen med att utvärdera om det finns något som behöver repareras eller åtgärdas. I dagens tid finns det möjligheter att byta ut enskilda delar av golvet samt att laga mindre repor och sprickor. Genom att använda en specialmassa som torkar och efterliknar träets naturliga färg och textur kan du uppnå ett nästintill osynligt resultat.

Om reparationer behövs är det bäst att utföra dem innan du börjar slipa golvet. Detta kommer att ge en enhetlig yta efter slipningen. Antalet gånger du behöver slipa golvet beror på dess skick och om du vill ta bort tidigare behandlingslager. Ibland räcker det med en enkel och lätt slipning för att uppnå önskat resultat.