Bygga hus i Stockholm – förverkliga en dröm

Många tycker att det är en stor dröm att bygga ett nytt hus i Stockholm och det kan vara en dröm som är enklare att förverkliga än vad man kanske kan tro.

Familjen Dahl hade sparat och stretat i många år för att kunna förverkliga sin dröm om att bygga ett eget hus. Lån skulle lösas och sparkontot behövde fyllas på. Men så en dag var det äntligen dags att göra slag i saken.

Som tur var så hade familjen lyckats komma över en tomt till bra pris, trots att det egentligen inte var dags att bygga än. Det var ändå tur att de slagit till för nu hade tomtpriserna gått upp så pass att de hade fått vänta ännu längre. Nu var det bara att köra på och sätta igång med allt som krävdes för att få ett hus byggt.

Under åren som gått hade familjen kollat upp vilket hus de ville ha. De hade bestämt sig för ett hus där de kunde göra vissa saker själva. Som att måla, tapetsera och lägga golv. Det gjorde att de kände sig mer involverade i husbyggnationen. Men samtidigt skulle det gå ganska snabbt att bygga huset.

Olika sätt att bygga hus

Under planeringen hade familjen Dahl dammsugit marknaden för att få reda på hur man kan bygga ett hus i Stockholm idag. Det gick att bygga hus med lösvirke, att få leverans av färdiga byggelement eller att få huset levererat i färdiga moduler. Allt beroende på husmodell och hur mycket man vill göra själv.

Genom att jämföra priser och tiden det skulle ta, bestämde de sig för ett koncept som heter nästan nyckelfärdigt. De valde också ett hus med oinredd övervåning för att senare ha möjlighet att inreda den i lugn och ro.

Konceptet de valde passade med den tid och kunskap som paret hade och den kostnad som det skulle innebära från beställning av huset och tills att det var färdigt. De hade även varit kloka och skaffat ett byggnadskreditiv av banken. Ett lån som har ett övre tak, men där man endast betalar ränta för den del som tagits ut.

Läs mer här: https://www.byggahusstockholm.org/.