Dags att tapetsera? Idag så är en tapetsering inte ett fullt lika jobbigt – och svårt – projekt som förr. I och med att Non-Woven tapeten kommit att bli lite av standard så har man en enklare resa framför sig där det största jobbet egentligen handlar om förarbete.
Med ett korrekt förarbete utfört så ger man sig själv en bra chans att kunna tapetsera och faktiskt – även som förstagångare – få till ett riktigt hyggligt resultat. Det förutsätter dock några saker. Tålamod är en sådan. Du kommer att göra fel, du kommer att få börja om och du kommer att understundom vara frusterad och irriterad. Tålamod är en nyckel till att lyckas. En annan nyckel är att planera. Tapet är ganska dyrt och många lockas av att ta i lite i underkant. Man köper ett antal rullar som man tror ska räcka – baserat givetvis på en mätning av ytan innan – men man räknar inte med svinn. Det är alltid bättre att ta någon/några rullar mer än beräknat. Det går att lämna tillbaka obrutna förpackningar också. Vad händer om det plötsligt tar slut på tapet mitt i projektet? Och, vad händer om tapeten inte finns i butik och måste beställas? Tyvärr är detta inte ovanligt. Säkra upp med fler rullar än du tror.

Lista på verktyg du behöver för tapetsering
Verktygen är också avgörande för att få ett bra resultat av en tapetsering. Vi tänkta räkna upp de verktyg som du kommer att behöva. Vissa av dessa har du säkerligen redan hemma, andra kan du behöva köpa. Ett tips är att köpa på samma ställe där du köpt din tapet. Det kan ge dig möjlighet till lite mängdrabatt. Det är även bra att göra så då återfrösäljaren kan visa dig om du skulle behöva något speciellt verktyg sett till den tapet du valt – eller om denna behöver sättas upp på ett särskilt sätt. Helt enkelt i form av en liten genomgång innan. Med det sagt, här följer listan över verktyg:
- Vattenpass. Ett vattenpass behöver du för att kunna göra raka och snygga uppsättningar. Ett lod fungerar också, om du är med bekväm med ett sådant.
- Blyertspenna. Det behöver du för att kunna sätta ut märken på tapeten och för anteckningar om exempelvis passning och mått.
- Tumstock. Den behövs av uppenbara skäl: för att du ska kunna mäta korrekt och på ett enkelt sätt.
- Linjal – i stål. En stållinjal är användbar då du ska skära kanter och få dessa helt raka.
- Lim och hink. Limmet väljer du baserat på vilken tapet du valt – det står på förpackningen – och ett råd i sammanhanget är att du undviker maxilim. Kort sagt: det finns lim som sägs passa till alla tapeter. Vår erfarenhet är att limmet inte gör det utan att du får ett sämre resultat. Hör gärna med din återförsäljare också. Hinken behöver du för att ha allt lim i.
- Roller. En roller använder du för att applicera limmet på väggen eller på vävtapeten – om du ska tapetsera över en sådan.
- Penseln. Enkelt – där du inte kommer åt med rollern behövs en pensel.
- Tapetsvamp. Det kommer att dyka upp överflöd av lim på sina ställen. Det tar du bort med hjälp av en tapetsvamp.
- Tapetkniv. För att skära av tapeten. Se till att inte snåla med rakbladen. Byt ofta och se till att du ger dig själv bästa möjligheterna till raka snitt.
- Tapetskrapa. För att få bort bubblorna under tapeten. En tapetborste fungerar också, men de allra flesta tycker att skrapan är enklare att använda.
- Tapetbord. Ett tapetbord kommer att underlätta arbetet. Det är inget måste – men det gör det lättare. Idag finns det enkla varianter i papp som du viker upp och dessa fungerar förvånansvärt bra.