Hur lyckas man med en tapetsering? Vi tänkte ge några tips kring detta och där vi fokuserar på hur du inte ska göra snarare än på att rada upp steg-för-steg på hur du ska lyckas. Man ser några vanliga misstag göras och kan du undvika dessa så kommer du också att ge dig själv goda möjligheter att lyckas med din tapetsering.
Tapetsering handlar om en större helhet. Det är långt ifrån att bara limma upp tapetvåder på väggarna och att hoppas på det bästa. Att göra ett gediget grund- och förarbete är det som till största del avgör det färdiga resultatet.
Man kan dra paralleller kring hur en målare arbetar. Där brukar man säga att en målare lägger ner ungefär 80% på att spackla, slipa och i övrigt förbereda den yta som ska målas. Endast 20% av tiden disponeras på att måla. Ungefär så ska man även tänka gällande tapetsering. Säg att ungefär 70-30 är en lagom nivå gällande tidsdisponeringen. Då hamnar du rätt.
Undvik misstagen vid tapetsering
Att tapetsering är en helhet kan även illustreras av att det är ett projekt som kan vara svårt att komma igång med. Vilken tapet ska man välja, vilken färg, vilket mönster och vilket material? Marknaden och utbudet för tapeter har fullkomligt exploderat under senare år och det är inte enbart av godo. Valet är långt ifrån lätt att göra.
Ett råd är att använda den inspiration som finns tillgänglig på nätet. Skapa bevakningar på exempelvis Pinterest och läs olika inredningstidningar. Hittar du en tapet som du tycker är snygg så lägg in den bland dina favoriter. På så sätt så kan du få en mer gångbar lista där du ser ungefär vilken stil du dras mot. En fälla att undvika är att låta design gå före smak.
Många blir trendkänsliga och väljer designtapeter som kostar mer pengar. Det kan naturligtvis vara bra, men det kan också innebära betydligt mer jobb då dessa kan vara svårare att sätta upp en vanlig, billigare tapet. Dessutom så är det lätt att hamna i vad som för tillfället gäller. Man vill hänga med och kan därför välja en tapet som man egentligen inte alls trivs med.
Idag börjar det storblommiga komma tillbaka – William Morris, Josef Frank och Sandbergs har väldigt många olika modeller av dessa. Snyggt och roligt? Defintivt, men kanske inte för alla. Tapeter är dyra och att tvingas riva ned dem bara efter något år är ingen höjdare. Ett tips är därför att tänka lite mer tidlöst och klassiskt. Detta om du inte redan bestämt dig för att våga.
Tre vanliga misstag du ska undvika
Vi avslutar med att rada upp tre vanliga misstag som syns i samband med tapetsering:
- Du slarvar med förarbetet. Detta har nämnts, men det kan inte nog poängteras: ta förarbetet på allvar. Är du osäker på hur man spacklar så finns det idag Cover Up- tapeter som går att sätta upp innan den ordinarie tapeten. Det är ett bra alternativ.
- Du saknar rätt verktyg. För att lyckas med en tapetsering så måste du också använda rätt verktyg. Det blir inte bra annars och du kommer att få slita betydligt hårdare. Rätt verktyg ger en enklare resa till ett bättre resultat. Här kan vi inte nog poängtera vikten av rakblad. De måste vara sylvassa för att du ska få rätt snitt. Byt ofta och slösa hellre än att spara.
- Du stressar. Det tar lite tid innan man får in snitsen med att sätta våderna på plats. Försök aldrig att skruva och vrida en våd som hamnat snett på plats. Dra av den och börja om istället. Jobba under normal temperatur och avsluta med att vädra då du är klar med jobbet.